Tågluffen del 2

Ni som inte vet for jag och Natalie på en Europa-resa i somras, här kommer fortsättningen av resan, del 2. Efter första veckan i Frankrike och Monaco började interrail-biljetten gälla. Vi åkte vidare mot Italien och första destinationen var Rom.
 
Vecka två...
ITALIEN 
 
Tågresan var lång. Tågen gick relativt långsamt och vi hade inga reserverade sittplatser, vilket innebar att vi fick sitta i hallen, på en nedfälld pall. Alltid någonting. Tror vi till och med satt nere på golvet ett tag. Umair från Nice hade en vän i Rom som vi kunde stanna hos medan vi var där. Vilken tur man har, och vilka fördelar med att lära känna nya människor. När vi väl kom fram till Rom skulle vi försöka ta oss till en statsdel lite utanför kärnan av Rom, mot Vatikanstaten. Jag tror vi kämpade på i flera timmar för att hitta och gick i enbart cirklar. En familj från USA försökte hjälpa oss och bjöd in oss till deras otroligt fina lägenhet för att sedan kolla upp alla Roms gator. Vi hittade inte, men tackade för hjälpen. Vi frågade andra, och de flesta kunde inte tala engelska. Suck. Slutligen var den en kvinna med mobilt internet som kollade upp vägen åt oss, hon till och med körde oss till lägenheten. Lycka.
 


Vi gjorde oss i ordning för kvällen, åkte till statskärnan och den gamla gladiator-arenan Colosseum, träffade några vänner och vi skulle absolut till en restaurang och dricka vin och äta något typiskt italienskt, pasta. Den restaurangen var sådär, dels att maten inte var helt klockren och att kyparna var dryga och skulle ständigt skoja och försökte vara charmiga, men lyckades på ett väldigt obekvämt sätt så man nästan tappade matlusten. För övrigt var det mycket dragspel och Rom kändes ganska så lugnt. Efter allt gick vi hem, skulle till tunnelbanan och tåget men gick helt vilse, såklart. Det var lite creepy, så vi satte oss i en taxi hem. 


 
Spanska trappan i Rom.
Piazza di Spagnasom man säger i Italien.

 
Fontana di Trevi, Rom. Vi kastade ett mynt var och önskade något, såklart.Nu var vi på resande fot, igen. Denna gång på väg mot vackra Florens. Jag kan säga att Florens var en utav mina favoritställen under resan. Där fanns allt, förutom havet men vad gjorde det? Florens inspireras av historiska renässansen, samt är en otroligt livfull stad. Vi träffade några nya vänner på vandrarhemmet vi stannade på och bestämde oss till att dra till en nattklubb, en nattklubb där Jersey Shore-gänget brukade festa loss. Jag tappade bort Natalie och gick i cirklar hem. Vandrarhemmet låg precis runt hörnet, typiskt.


 

Sjukt bakis. Sjukt trött. Gick vi genom Florens och kollade sevärdigheter. Florens tar runt 30 minuter att gå från ena änden till andra, så stort är staden egentligen inte. Här står jag utanför Florens otroligt vackra Katedral Santa Maria del FiorePå eftermiddagen hade vi tåg mot Venedig. Interrail-biljetten gäller inte på reserverade tåg, enbart regionaltåg och det kostade oss en liten summa, tror det var runt 15 €.


 

Venedig är en stad som är byggt på flera öar. Det är mellan dessa små öar som de vackra båtarna brukar åka. Tillsammans med våra 20 kg backpackväskor och en karta, gick vi runt staden. Letade efter den bästa pizzerian för att äta en klassisk italiensk pizza. När vi väl hittade en restaurang fick jag en helt okej pizza, med 50 kg mozzarella på. Inte ok. Föredrar hellre de ”svenska pizzorna”, tro det eller ej. Solen gick ner och vi väntade på nästa tåg.

 

Nästa tåg tåg gick runt midnatt, mot Slovenien. Inte alls långt ifrån Venedig. Vi kom till gränsen och fick panik eftersom vi måste ta oss till den andra tågstationen (de har inte samma tågstation i staden eftersom de skiljer på tågen som går mot Italien och tågen som går mot Slovenien) men visste inte hur vi skulle ta oss dit för att hinna med tåget som vi planerade ta till Lake Bled. Turen med oss, så gick en sista buss precis när vi hoppade av tåget. På tågstationen fanns också en toalett (inte alltid det finns det) och vi ”duschade” i handfatet, haha. Sedan sov natalie på parkbänken och jag på marken. Sov och sov, någon måste vara vaken och vara vakt eftersom det var kolmörkt och ingen där. Då kom jag på att rensa min väska för att leta efter min ipod. Som jag självklart glömde på vandrarhemmet i Florens. Fan. Tåget kom slutligen, runt 4 på morgonen. Jag måste säga att det var det mest annorlunda tåg jag någonsin sett. Helt graffiti-sprayat och vi kallade det partytåget. Vi var helt ensamma på tåget.


 

SLOVENIEN

Drygt 1-2 timmars resa, och jag sov som en stock. 6 på morgonen var vi uppe och äventyrade i otroligt vackra och naturrika Bled. Luften var så frisk men det var också otroligt kallt. 


 
Bergen var vackra och en dimma låg ovanför sjön. Vi tog oss ner till sjön, en sjukt brant och lång backe och det var riktigt kämpigt. Vi orkade inte stanna så länge och runt 8 tror jag vi hade ett tåg mot Ljubljana, Sloveniens huvudstad. 
 
 
Natalie i det fina tåget mot Ljubljana, inte lika grafittimålat men det var snyggt ändå.

 
 
I Ljubljana träffade vi några danskar och satt i gräset och spelade lite spel och snackade. Vi var så trötta att vi inte orkade ta oss en titt i stan utan hoppade sedan på ett tåg till Kroatien och huvudstaden Zagreb. Woho. Det rullade på nu.
 
 

KROATIEN

I Zagreb gick vi runt i statskärnan, relativt trötta och träffade en kroat som pluggade svenska på universitetet och har rest i Sverige. Ofta? Han hängde med oss och vi åt kroatiska cevapcici, inte alls lika goda som bosniska, men det håller alla kroater med oss. Slutligen tog vi nattåget till Sarajevo. Det var en väldigt annorlunda upplevelse, speciellt för Natalie. Ju längre söderut vi kom desto fler problem stötte vi på. Vi var lite rädda att någon skulle ta sig in i vår kupé medan vi sov, och det var dessutom slagsmål på tåget, och de kollade passen non-stop. Kaos. Även om vi sov höll det undermedvetna oss vakna. Sju på morgonen var i vi äntligen i Sarajevo där vi skulle stanna i tre dagar. Vi tog taxin hem till farmor och farfar som bor halva året nere i Sarajevo och halva i Sverige. BOSNIEN & HERCEGOVINA

Det var underbart att ta med Natalie till Bosnien, så jag kunde visa mina rötter och var jag kom ifrån. Jag och Natalie är barndomsvänner och det är något jag alltid har önskat dela med mig med henne. Vi hade det underbart i Sarajevo. Vi klippte och färgade håret, drog till stan, åt bosnisk mat, festade.... Det var skönt att slappna av lite och bli lite bortskämd. Farmor tvättade våra otroligt svettiga kläder och lagade underbar mat. Hittills har vi levt billigt på resan. Vi har bara betalat boende i Florens, sen andra matkostnader osv.
SERBIEN

Från Bosnien till Serbien. Vi anlände till Belgrad och på tågstationen erbjöd någon oss vandrarhem precis vid stationen. Det var skönt att inte behöva bära på ryggsäckarna så långt. Vi tog det lugnt och senare mot kvällen gick vi ut och åt middag och vandrade runt i statskärnan. Några killar som satt i bordet bredvid oss hakade på oss, och det visade sig att de bodde på samma vandrarhem som oss. Fint fint. Vi drog till en bar, drack öl och dansade salsa. Salsa i Serbien, lite random, haha.
 
 
Kaos när vi kom hem, gubben som sov i samma vandrarhem som min och Natalies port hade somnat och låst dörren. Hallå, vi kom inte in, det spelade ingen roll hur mycket vi ringde på klockan eller nästan höll på att sparka sönder dörren så vaknade inte han. Det värsta var att på dörren står det på engelska ”don't lock the door” och gubben förstod ju självklart ingenting. Kul. Men vi kom in till slut och dagen efter skulle vi ta det tidiga tåget vidare mot Ungern. Tjeeeeeena. Allt står på kyrilliska och jag kan inte läsa det, endast om det står med latinska bokstäver. Vi missade självklart tåget för ingen visste vilken perrong vi skulle hoppa på. Helt galet. Det blev lite drama, tar inte upp detaljerna men hur som helst när vi väl satt på nästa tåg några timmar senare, stannar vi efter ett ex antal timmar. Då hade tåget som vi skulle åka med på morgonentåg kört på en pojke, eller det var en pojke som hade hoppat framför tåget. Hemskt, men också tur att vi inte tog tåget på morgonen, det hade inte varit kul att uppleva det. Det tåget stod kvar när vi kom med det andra. Ståendes där och ingen mat, eller någon annat. Vi dör av hunger och tåget färdades sedan i seriöst dryga 5 km/h. En snäll man gav oss sedan en påse med choklad, vi höll på att spy med lite kcal behövde vi få i oss. Sedan var vi framme i Budapest.
 
Vad som hände senare, får ni läsa i del 3 av tågluffningen. Pirr!
Kategori: Travel - Interrail, Travels; Taggar: tågluffning, interrail, train, tåg, resa, europa, europaresa, natalie, jag, denana, italien, frankrike, monaco, venedig, florens, rom, slovenien, lake, bled, zagreb, kroatien, bosnien, sarajevo, belgrade, serbien, budapest, party, travel, best friend, food, culture
Kommentera inlägget här: