Relationsbåten 2012

Ytterligare ett underbart vimmeljobb denna gång Relationsbåten! Jag fick följa med U.N.T. Mediehuset, ägare av Uppsalavimmel, på Silja Lines Galaxy som Relation AB arrangerar årligen. Syftet är att företagare och andra organisationer ska kunna få en större möjlighet att knyta kontakter och samarbeta genom möten, utställningar, föreläsningar och självklart partaj, läs mer här. Rapparen Petter fick vara årets kändis-gäst på resan och medverkade väldigt mycket. Skoj skoj, det var det. Bilder hittar ni på Uppsalavimmels hemsida här. För övrigt åt vi en underbart god middag, drack vin och avslutade kvällen med champagne, drinkar och party. Det har varit riktigt trevligt!

 En annan fotograf som fotade för relation.se
 Härlig bild på Malin från MTG Rix FM
  Rapparen Petter taggar till publiken
 Vår egen Petter från U.N.T. DJ:ade under hela natten i "nattklubben"
  Petter på scen och publiken

Smygpremiär inför Uppsala Fashion Week

Igår kväll var jag och fotade på smygpremiären av Uppsla Fashion Week, som är nu i helgen. Riktig härlig kväll med många trevliga människor. Det var U.N.T. som styrde upp evengemanget på Rådhuset och jag fick fota och mingla med många partners från redaktionen och även andra som designers, företagare osv. Ni kan kika på bilderna från igår här

 Adam från Stockholm styde upp musiken
  Per Holknekt, svensk modedesigner
  Det bjöds på tilltugg och mousserande
  Klädstång inne i rådhuset
  Lite föredrag och annat, och det var mycket folk där
Kategori: Photography - Events Taggar: uppsalavimmel, vimmel, mingel, denana, camo, blogg, blog, dj, per, holknekt, rådhuset, uppsala, fashion, week, smygpremiär, unt,

Estocolmoki

Onsdag. Hemtenta, mer plugg och en massa nollning. Förkylningen är över och det tackar vi för. Fick ett fint brev hem i fredags med en biljett till Steve Aoki som spelar på Ambassadeur ikväll!!! Hands uuuup... Bär mig av till Estocolmo senare idag och förväntar mig att en klassisk Aoki-show med sprutande champagne, tårtkalas och crowdsurfing i Aoki-båten. Det kommer bli galet, kolla in dessa två klipp bland annat: Steve Aoki Tomorrowland 2012 och Tornado musikvideo!

Bildkälla

There are always flowers for those who want to see them

Citat och andra fina texter ni kan fundera på, medan jag skriver hemtenta och är superförkyld. Puss

         

Inspark

Inspark. Universitetet har satt igång och våra nya socionom-recentiorer är helt amazing. Jag är en bland de faddrar som har organiserat hela recceveckan och det känns hur grymt som helst! Vi har cirkus som tema där vi består av sex olika grupper: clowner, magiker, cirkusdjur, freakshow, ballerinor och slutligen min grupp mimare. Vi ska hålla på i två veckor och slutligen nästa lördag är det gasque då det blir finmiddag och massa festligheter. Nu är jag helt slut, dags att sova och imorgon taggar vi för pubrundan. Woooho..! 


Inspirational video for Autumn/Winter 2012


Åh vad jag älskar den här videon Nelly precis kommit ut med. Känner att bara vill leva livet!

Att jobba som vimmelfotograf

När jag skulle börja jobba som vimmelfotograf hade jag precis köpt min första externa blix. Jag var osäker på hur jag skulle fota och med vilka inställningar för att få den bild jag önskade. Jag läste igenom forum efter forum, kollade på exempelbilder osv. men jag visste inte riktigt om det var de svar jag var ute efter. Därför kommer jag skriva några inlägg om basic tips och trix för att få fräscha och snygga bilder på fester och andra kvällsliga tillfällen då du använder bland annat extern blixt.


Mitt presskort, väldigt slitet


And the story... allt började då jag köpte min Speedlight SB-800 externa blixt till min Nikon för att uppgradera mig lite och prova något nytt. Jag har alltid varit intresserad att jobba som fotograf av något slag. Vem vill inte jobba med något de tycker är roligt, liksom. Jag och mina vänner har varit ut väldigt mycket i Uppsala, speciellt under de första månaderna som nykomling och student var det extra roligt att springa fram till fotografen och posa. Man kollade på bilderna dagen efter och bara skrattade. En dag fick jag för mig att skicka in mitt CV till företaget för att se om de eventuellt sökte nya fotografer. Det skulle vara ett bra tillfälle för mig att se hur andra fotografer jobbar samt lära mig hantera min blix bättre. Dagarna gick och jag fick ett svar tillbaka från arbetsgivaren som undrade om jag fortfarande var intresserad att provfotografera en kväll vilket jag tackade ja till. Jag träffade en redan anställd fotograf som gick igenom lite tips och trix och sen var det bara att köra. Mitt första ställe var Terrassen, det är mingellounge och bar. Som sagt första gången gick helt ok, men jag var inte helt nöjd, men ändå gick jag till kontoret några dagar efter och skrev på papprena. Här är bilderna från den kvällen, den 10/3 2012. Jag har alltså om några dagar jobbat som vimmelfotograf i exakt ett halvår. Det går bara bättre och bättre och man lär sig mer och mer för varje gång man fotar. Det som är mest spännande att att jobba med det ljus som finns i en nattklubb tillexempel. På bar- och loungställen kan det blir lite tråkigare bilder kan jag tycka eftersom alla de färgglada ljusen som finns i en nattklubb kan ge en snygg effekt på bilden. 

Om Uppsalavimmel - Uppsalavimmel startades 2005 som bild- och nöjessajt för nattliv och evenemang i Uppsala. Företaget ägs av Upsala Nya Tidning AB, vilket omfattar bland annat Uppsala lokaltidning och andra digitala medier. UNT driver förut uppsalavimmel sajten www.uppsala.com. Läs mer om Uppsalavimmel här och där finns kort information för dig som kanske vill börja arbeta hos oss. Just nu arbetas det med en ny hemsida och andra idéer för Uppsalavimmel och förmodligen mot vintern kommer en stor förändring.


Jag och jobbarkollegan Elina Meuller, på invigningen av Clarion Hotell där hon även hade utställning av några av sina fotografier och blev återigen hedrad som Sveriges bästa ungdomsfotograf 2012. Läs hennes underbara fotoblogg här.

Hur jobbar vi? Vi fotografer på uppsalavimmel bokar upp oss på pass som finns schemabelagt. Oftast fotar jag två pass per natt. Ibland till och med ett pass, eller tre, det beror på. Man måste kunna vara flexibel som fotograf eftersom många kollegor kan råka ut för att kameran slutar fungera, saknar tillbehör eller annat som hindrar de från att kunna utfärda jobbet. Vilket kan vara ett extra plus om man vill tjäna extra pengar, men självklart kan det bli urstressigt. Det är därför viktigt att se till att som fotograf ha med ett bland annat extra minneskort, ett extra kamerabatteri och vanliga batterier till blixten. Vi får betalt för varje pass. Men självklart har varje pass kriterier som nattklubbarna, krogarna eller projektledarna har när vi kommer och fotograferar. De hyr in oss och vi ska fotografera för deras intresse och vad de vill framhäva från sin krog eller evenemang. Vi är ansiktet utåt för dessa partners.

Vi fotar oftast minst 30 kvalitetsbilder per pass vilket omfattar fräscht och snyggt folk och den härliga stämningen. Gärna översiktsbilder med, men inte allt för många beroende på vad som är bestämt. Ett tips man inte ska fota är alldeles berusade, gamla och svettiga människor brukar inte uppskattas. Jag brukar säga bättre med några färre bilder med bra kvalitet än bilder som med andra ord ”inte är bra”! Man kanske måste vara lite fördomsfull och värderande vilket känns hemskt och man måste försöka att inte ta det personligt eftersom vi bara marknadsför och som fotograf vill man blir bokad och poppis hos våra partners för att de ska behålla intresse. När jag kommer hem förhandgandskar jag bilderna och raderar de jag eventuellt inte vill ha. Vi använder oss utav Adobe Photoshop för att redigera bilderna innan publicering. Dels för att få den upplösningen som är tillämpad för hemsidan osv. Vissa använder sig av ett färdigt action. Jag har gjort ett eget action som passar min stil av fotografering. Jag kommer gå närmare in på redigering av vimmelbilder i ett annat inlägg.
Undrar ni något skicka iväg en kommentar eller mail så besvarar jag era frågor!


Sona Hakhverdyan, en relativt ny jobbarkollega med sin Canon 

Så, nu frågan om party som alla brukar undra. Jag brukar oftast vara nykter, och eller vad kallas det när man druckit någon drink eller öl. Festa gör jag alltid mer eller mindre och jag kan inte stå still när jag lyssnar till klubbmusik, love it. Jag tycker det är viktigt att interagera med andra och skapa ett socialt samspel (läst alldeles för mycket sociologi, haha). Som vimmelfotograf är det viktigt att vara framåt och social (som nykter med). Jag känner många fotografer som inte vågar gå fram och fråga om de kan fotografera om de inte druckit innan. Jag kan tappa koncentrationen helt när jag dricker och fotar, jag kanske får flera hundra flummiga bilder och jätteroliga men då får jag bland annat sitta och beskära varje bild och det är inte alls kul. Har man en kamera man är rädd om kan det bli pajas av den, man måste vara jätteförsiktig vem man ger kameran till, och det är även en till nackdel när man dricker och jobbar. . 


Släpper loss lite på BirgerJarl

Ni kan se mina vimmel- och eventfotningar här på Uppsalavimmel.se
Kategori: